суботу, 23 січня 2021 р.

233 роки тому народився англійський поет, який став символом романтизму і політичного лібералізму в Європі XIX століття - Джордж Ноел Гордон Байрон.

 

Байрон народився 22 січня 1788 року в Лондоні у знатній, але зовсім збіднілій аристократичній родині. Англійський поет належав до давнього англійського роду, а по лінії матері, уродженої Гордон, був прямим нащадком короля Шотландії Якова І.
Поряд з Персі Біші Шеллі і Джоном Кітсом Байрон представляє молодше покоління британських романтиків. Він увійшов у світову літературу як родоначальник та один із найвідоміших представників доби революційного романтизму.
Байронічний герой — людина романтична за характером. Вона замислюється про втечу від жорстокості буття, самотність, світову скорботу, постійний пошук гармонії. Образ такого героя, який ладен краще загинути в боротьбі, аніж змиритися і підкоритися гнобленню, має неабияке значення у світовій літературі.
Августа Ада Байрон-Кинг, со дня рождения которой прошло более 200 лет, вошла в историю не только, как дочь поэта лорда Байрона, но и как первый программист. Графиня-математик описала вычислительную машину и написала первую программу в то время, когда компьютеров ещё не существовало. Её именем назван язык программирования «Ада», а терминология, введенная леди Байрон, используется и по сей день. Графиня была настолько умна и привлекательна, что современники обвиняли её в связях с дьяволом, а она этого не отрицала.

Немає коментарів:

Дописати коментар