вівторок, 12 січня 2021 р.

12січня 1628 року народився Шарль Перро — знаменитий французький казкар,

 


У майбутнього казкаря було шестеро братів і сестер, з яких він був наймолодшим. Було б сім, але його брат-близнюк помер незабаром після народження.
♦️ Шарль відрізнявся вмінням відстоювати свою думку: з-за сварки з одним з викладачів він залишив коледж, освоївши його програму за кілька років без допомоги вчителів.
♦️ Один з його братів, Клод Перро, став визнаним архітектором. Він навіть доклав руку до створення фасаду знаменитого Лувру.
♦️ Першим твором Шарля Перро стала поема «Стіни Трої, або походження бурлеску», написана ним у 15-річному віці.
♦️ більшість своїх казок Шарль Перро складав не сам — він записував народні оповіді, й іноді їх перекручував. Але, як би там не було, саме завдяки Шарлю Перро світ побачив безліч пам’ятних, яскравих і живих персонажів, з якими багато хто з нас познайомилися ще в дитинстві.
♦️ За часів Шарля Перро казки вважалися «низьким» жанром. Тому Шарль видавав їх під ім'ям свого 19-річного сина Перро д'Арманкура. На той час Шарль Перро був секретарем Академії написів і письменства та був наближений до двору Людовика XIV, визначаючи його політику в області мистецтв.
♦️ Збірка казок Шарля Перро «Казки матінки Гуски», опублікована під ім'ям П'єра д'Арманкура, містить 8 казок, які є авторським переробленням народних казок: «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Червона Шапочка», «Хлопчик-мізинчик», «Подарунки Феї», «Ріке-Чубчик», «Синя борода» і «Спляча красуня».
♦️ «#КазкиматінкиГуски» стали першою у світі книгою, написаною для дітей. До цього книги #длядітей ніхто спеціально не писав. Зате потім дитячі книги пішли лавиною. З казок Перро народився сам феномен дитячої літератури!
♦️ Слід додати, що існує дві редакції казок Шарля Перро: «дитяча» та «авторська». Якщо першу батьки читають малюкам на ніч, то друга вражає своєю жорстокістю навіть дорослих.
♦️ Тож, Шарль Перро створив моду на казки, й вже в 1740 році, через 37 років після його смерті, була опублікована ще одна знаменита чарівна казка «Красуня та чудовисько». І хоча авторство першого видання належить письменниці Барбо де Вільнев, казка традиційно друкується під одною обкладинкою з «Казками матінки Гуски».


Немає коментарів:

Дописати коментар