понеділок, 18 січня 2021 р.

Сьогодні чудовий день! #18січня ми святкуємо тепле свято, яке нагадуємо нам про дитинство - #ДеньВінніПуха.

 


Чому саме ця дата? А тому, що сьогодні день народження автора, який створив Вінні-Пуха, Алана Александра Мілна.
✍ Майбутній письменник народився у родині директора приватної школи в Лондоні Джона Вайна та Сари Марі Мілн 18 січня 1882 року р. А. А. #Мілн отримав освіту у Вестмінстерській школі, а потім в Трініті-коледжі в Кембриджі, в якому він вивчав математику. Одночасно разом з братом Кеннетом він видавав статті під ініціалами АКМ в студентському журналі «Грант». А вже у 1903 році переїжджає до Лондона, де #біографіяписьменника буде пов'язана з його справжнім покликанням – літературою.
✍ З 1906 року він публікується в журналі «Панч», а гумористичні вірші й нариси починають виходити в інших журналах з 1914 року. У 1913 році, напередодні війни, А. Мілн поєднувався шлюбом з Дороті де Селкенкур. А вже у 1915 році А. А. Мілн йде служити офіцером в британську армію й був поранений у битві при Соммі. Після одужання він працює в службі пропаганди військової розвідки й пише патріотичні статті. У званні лейтенанта він демобілізується в 1919 році.
Під час війни він написав свою першу п'єсу, але успіх приходить після 1920 року, коли з'являються в театрах комедії, прихильно прийняті критиками й публікою. Водночас за його сценаріями було знято 4 фільми. А у 1922-му у нього виходить детектив під назвою «Таємниці червоного будинку». А вже до 1925 року його літературний доробок поповнюється 18 п'єсами й 3 романами.
✍ У серпні 1920 року в письменника народився син #КрістоферРобін й влітку 1921 року, на перший день народження свого сина, англійський письменник #АланМілн подарував йому плюшевого ведмедя. Дитині так сподобалася іграшка, що він не розлучався з нею практично ніколи. Він був близько 2 фунтів висотою й набитий тирсою. Якщо перевести 2 фунти в наші сантиметри, то довжина Вінні-Пуха фактично 60 сантиметрів. У іграшки періодично випадали очі й забарвленням він був білий. Та й взагалі, всі персонажі книги були прообразами іграшок сина: це Тигра - веселун й П’ятачок - добряк.
✍ До речі, Вінні-Пуха спочатку назвали Едвардом. А через три роки сім'я відвідала зоопарк й хлопчикові полюбилася #ведмедиця на ім'я #Вінніпег. Тоді-то Робін перейменував Ведмедика у Вінні. Не вистачало Пух! І тут він зустрічається з сусідським лебедем і додає до Вінні Пух. Так і вийшов Вінні-Пух. Письменник спостерігав, як дитина грає з ведмежам й іншими своїми іграшками, і надихнувся на створення серії творів про його пригоди. Ці роботи стали публікуватися в газеті LondonEveningNews. Згодом розповіді дуже сподобалися читачам газети, вони постійно вимагали продовження історії. Це призвело до того, що #14жовтня 1926 року вийшла з друку перша повноцінна книга. Цей день вважається #днемнародженняВінні-Пуха по цей час. Потім вийшла й друга книга, а також дві збірки віршів для дітей. Першою людиною, яка створила зображення Вінні-Пуха, був англійський ілюстратор #ЕрнестШепард. Твори Алана Мілна були переведені на більш ніж 25 мов світу, в тому числі навіть мовою, яка вважається «мертвою», - латинь.
✍ З одного боку, А. Мілн був вдячний дружині та синові за створення книги, а з іншого – він не познайомив свого сина Крістофера Робіна з нею. Мілн читав синові твори свого друга П. Р. Вудхауза, творчістю якого Мілн захоплювався. А дорослий син потім, і собі, виховував на оповіданнях та повістях неперевершеного гумориста Вудхауза свою дочку Клер. Починаючи з 1931 року, Алан Александр Мілн багато напише, але його книги не зустрінуть такого захопленого прийому, як простодушний, злегка егоїстичний Вінні.
✍ В 1931 році виходить роман «Двоє», у 1933-му – «Дуже недовга сенсація», в 1934 році – антивоєнний твір «Почесний мир», в 1939-му – «Занадто пізно» (автобіографічний твір), в 1940-1948 рр – поетичні твори «За лінією фронту» і «Церква Норман», в 1952 році – збірка статей «Рік за роком», в 1956-му – роман «Хлої Марр». Письменник напружено працював, а критики й читачі з байдужістю зустрічали цю творчість. Алан Олександр Мілн виявився заручником свого чарівного героя.
✍ Слід додати, Крістофер Мілн вперше прочитав вірші й розповіді про ведмедика Пуха тільки через 60 років після їх першої появи. До виходу у світ книг про Вінні-Пуха Мілн вже був досить відомим драматургом, проте успіх Вінні-Пуха придбав такі масштаби, що інші твори Мілна зараз практично невідомі.
✍ У 1952 році Мілн переніс операцію на мозку, після якої чотири роки, до самої смерті, провів у своєму маєтку в Котчфорді, графство Сассекс.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар