четвер, 23 липня 2020 р.

21 липня народився Ерне́ст Мі́ллер Хемінгуе́й, також Ге́мінґвей (1899 — 1961), американський письменник та журналіст, лауреат Нобелівської премії з літератури 1954 року та Пулітцерівської - 1953 року, класик американської літератури.


    Він автор 7 романів, новел, 10 збірок оповідань та документалістики. Став популярним завдяки літературним творам та власному стилю життя: тяжів до пригод. Гемінґвей (коли США вступила у Першу світову війну) потрапив добровольцем на Італійський фронт, записавшись шофером Червоного Хреста. Про це згодом написав у книзі «Прощавай, зброє!» (1929), а також у відомому романі «По кому подзвін»(1940). Ось досвід письменника-юнака про війну: «Коли ти йдеш на війну хлопчаком, маєш величезну ілюзію безсмертя. Вбивають інших; не тебе… Але потім, коли тебе серйозно ранять уперше, ти втрачаєш цю ілюзію і знаєш, що це може статися і з тобою». Після війни Ернест почав працювати журналістом у Чикаго й повернувся до своїх літературних експериментів.
    Пулітцерівську премію Ернест Хемінгуей отримав за повість «Старий і море» (1952). Цей твір вплинув також на присудження Гемінґвею і Нобелівської премії з літератури за 1954 рік. Письменника знають і за твором «Сніги Кіліманджаро», котрий вперше переклав українською Володимир Митрофанов (1968). Книжка розійшлася тоді накладом 115 000 примірників!
   На початку 2017 року правовласники творів Ернеста Гемінґвея погодилися надати право публікувати його твори у «Видавництві Старого Лева». І це вперше з часів Незалежності України буде виконаний переклад творів Гемінґвея сучасними українськими перекладачами.
   Цитати Гемінґвея:
📖 «Людину можна знищити, але здолати неможливо».
📖 «Велика омана — мудрість старців. Старці не мудрі. Вони просто обережні».
📖 «Нема на світі людини більш самотньої від того, хто пережив кохану».
📖 «Є речі, гірші від війни. Боягузтво, зрада, егоїзм — гірші».
📖 «Кажуть, щастя нудне, але це тому, що занудні люди часто бувають дуже щасливі, а люди цікаві примудряються отруювати існування і собі й оточенню».
📖 «Кішка🐈 абсолютно щира: людські істоти з тих чи інших причин можуть приховувати свої почуття, але кішка — ніколи»

Немає коментарів:

Дописати коментар