середу, 10 лютого 2021 р.

10 цікавих фактів про Сервантеса


Сьогодні — 472 роки з дня народження Мігеля де Сервантеса, іспанського класика та автора легендарної книги “Дон Кіхот”! Читайте цікаві факти про письменника:
1. Зростав у злиднях, був одним із 7 дітей у родині. Через борги його батько навіть був ув'язнений на декілька місяців, а сім’я переїжджала, щоб втекти від кредиторів.
2. Коли служив у іспанській армії, брав участь у боях і отримав три вогнепальні рани. Відтоді не володів лівою рукою.
3. Перебував у полоні у Алжирі і служив рабом. Турецьке військо захопило галеру, на якій Сервантес разом з братом Родрігесом поверталися з Неаполя до Іспанії. У письменника знайшли рекомендаційні листи до короля, що збільшило суму його викупу. Чотири рази він намагався втекти, але щоразу його ловили і жорстоко били. Лише за 5 років його родина змогла зібрати необхідну суму для викупу. Після цього Сервантес роками повертав гроші, витрачені за його звільнення.
4. Почав свою літературну діяльність у 38 років. Його першим літературним призом були три срібних ложки, які виграв на змаганні поетів.
5. Письменництво не приносило йому доходу, тому Сервантес влаштувався комісаром із заготівель для армії. Тричі його притягували до відповідальності за приховування грошей. Одного разу він навіть провів три місяці у Севільській королівській в’язниці, де, за словами автора, з’явилася ідея роману “Дон Кіхот”.
6. У 37 років одружився на 19-річній Каталіні де Саласар-і-Паласьос, однак шлюб не вдався. Він був змушений визнати своєю дитиною її дочку Ісабель, народжену поза шлюбом, а згодом дружина постриглася в черниці.
7. Помер у 68 років у злиднях. Є дві версії його смерті - цукровий діабет або набряк мозку. За кілька днів до смерті постригся у ченці. Його поховали за рахунок церкви, бо письменник не мав жодних збережень.
8. Могила Сервантеса довго залишалася загубленою, оскільки на його гробниці був відсутній напис. Археологи знайшли останки письменника за 400 років після смерті. Належність їх саме Сервантесу підтвердила наявність каліцтв, отриманих на службі, а також те, що на момент смерті у письменника залишалося всього 6 зубів. Після цього його перепоховали у Мадриді.
9. В середині XX століття англійський журнал «Великобританія сьогодні» провів міжнародне опитування найкращих книжок усіх часів. Відповіді прийшли з усього світу. На першому місці виявився «Дон Кіхот» Сервантеса.
10. На честь письменника назвали один з астероїдів головного поясу — “79144 Сервантес”, а також один з кратерів Меркурія. А два кратери на астероїді 433 Ерос, носять імена літературних героїв Сервантеса — “Дон Кіхот” та “Дульсінея”.
👉👉 Читати книжки Мігеля де Сервантеса — http://bit.ly/2nRXTUG

Немає коментарів:

Дописати коментар