суботу, 29 червня 2019 р.

Мандрівка Іспанією

ІСПАНІЯ – БАТЬКІВЩИНА МІГЕЛЯ ДЕ СЕРВАНТЕСА ТА ГАРСІЯ ЛОРКИ, ДІЄГО ВЕЛАСКЕСА Й САЛЬВАДОРА ДАЛІ, ПАБЛО ПІКАССО ТА ЕЛЬ ГРЕКО, ПЛАСИДО ДОМІНГО, ХОСЕ КАРРЕРАСА І МОНТСЕРРАТ КАБАЛЬЄ, АНДРЕСАІНЬЄСТА Й СЕРХІО РАМОСА… ЦЕ НАЙБІЛЬШ ГІРСЬКА КРАЇНА В ЄВРОПІ З ОДНОГО БОКУ, З ІНШОГО – МАЄ 4 964 КМ УЗБЕРЕЖЖЯ. САМЕ ІСПАНІЯ ПРИВЕРНУЛА МОЮ УВАГУ, ТОМУ З ВЕЛИЧЕЗНИМ ЗАДОВОЛЕННЯМ ЗДІЙСНИЛА ВІЗИТ ДО БАРСЕЛОНИ. ЦЕ МІСТО ЗАКОХАЛО МЕНЕ ОДРАЗУ. Є НА ЩО ПОДИВИТИСЯ. ПРОТЕ АРХІТЕКТУРНІ СПОРУДИ АНТОНІО ГАУДІ – НЕПЕРЕВЕРШЕНІСТЬ. ЇХ ГОДИНАМИ, ДНЯМИ, ТИЖНЯМИ МОЖНА РОЗГЛЯДАТИ І КОЖНОГО РАЗУ ЗНАХОДИТИ «РОДЗИНКИ», НОВІ ШТРИХИ, ЛІНІЇ, СЮЖЕТИ. БУДИНОК ВІСЕНС, БУДИНОК БАЛЬО (ФОТО 3, 4), БУДИНОК МІЛА (ФОТО 1, 2), ПАЛАЦ ТА ПАРК ГУЕЛЬ (ФОТО 5, 6), ХРАМ САГРАДА ФАМІЛІА (ФОТО 9-12)… ЯКЩО ХТОСЬ НЕ РОЗУМІЄТЬСЯ НА МИСТЕЦТВІ МОДЕРНІЗМУ, – ЇДЬТЕ ДО БАРСЕЛОНИ. КОЛИ КОМУСЬ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ МОДЕРНІЗМ, - ЗУСТРІНЬТЕСЯ З РОБОТАМИ ГАУДІ.


Туристи часом жартують: «Усі фотографують твори мистецтва та історичні пам*ятки, а ми – себе на фоні цих пам*яток». Так от, коли ви побачите не на фото, не в інтернеті, а на власні очі споруди Гауді, про себе забудете…
На особливу увагу заслуговує не тільки життя митця, його любов до Барселони, архітектурні знахідки, безглузда смерть (його переїхав трамвай), а шедевральний храм Саграда Фаміліа. Ідея побудувати в Барселоні величний храм належить книготорговцю Хосе Марія Бокабелья. Перший архітектор через розбіжності із замовником подав у відставку. Проект взяв до рук початківець Антоніо Гауді. Митець вирішив побудувати храм, вищий за всі відомі у світі. Його вежі мали впиратися у небо і возносити вгору 170-метровий шпиль із дзвінницею. Але титанічну працю 45 років життя Гауді не закінчив.
Будівництво продовжили учні. Завершити споруду планується до 2026 року – 100-річчя з дня смерті Антоніо Гауді.

Немає коментарів:

Дописати коментар