середа, 31 липня 2024 р.

31 липня 1944 року під час виконання бойового завдання загинув автор "Маленького Принца" - Антуан де Сент-Екзюпері.

 

Його ім'я не тільки назавжди увійшло до золотого фонду світової літератури, а й стало синонімом добра і любові. Дивовижний письменник, військовий льотчик і глибокий філософ - він був загадкою за життя і залишився таким навіть у своїй смерті.

Згадуємо,
- що він навчив нас цінувати друзів: "це дуже сумно — коли забувають друзів. Не у всякого був друг".
- бути відповідальними: "Ти назавжди відповідальний за тих, кого приручив" (і не треба одразу думати про свого чоловіка/дружину).
- він навчив нас бути поблажливішими до інших:
"Світ недосконалий" (ми теж).
- часом стулити писок і слухати інших: "Слова тільки заважають розуміти один одного".
- казати неправду тільки в екстренних ситуаціях: "Нерозумно брехати, коли тебе так легко викрити".
- починати власну справу навіть без початкового капіталу: Антуан ще в дитинстві сконструював літальний апарат зі старого велосипеда, дроту та простирадла.
- не відступати від обраного шляху: Антуан де Сент-Екзюпері 15 разів зазнавав аварії, перебуваючи за штурвалом літака (одного разу ледве не загинувши від спраги в пустелі).
- піти, не попрощавшись. У роки Другої світової війни письменник і льотчик, учасник французького Руху Опору Антуан де Сент-Екзюпері зробив декілька бойових розвідувальних вильотів. 31 липня 1944 р. він відправився у свій останній політ на острів Корсика (Середземне море), з якого так і не повернувся. Цей день вважається офіційним днем ​​смерті письменника.
Та, найголовніше - він учив нас по-справжньому любити навколишній світ. Найвідоміша книга письменника - «Маленький принц» - була написана у 1942 р. в Нью-Йорку. Вона перекладена на 250 мов і діалектів, у тому числі на мову Брайля для сліпих. Починаючи з 1943 р. було продано більше 140 млн примірників.
Маленький принц - Екзюпері - живе тепер на своїй планеті. Вирощує і плекає троянду, вільно літає на інші зірки і час від часу з'являється на Землі, щоб перевірити чи ми не забули найважливіший секрет: "Ось мій секрет, він дуже простий: лише серце добре бачить. Найголовнішого не побачиш очима".
Olga Ruda